En rolig friluftsaktivitet är orientering. Den går ut på att du, med hjälp av kompass och orienteringskarta, ska ta dig fram på okänd mark. Längs sträckan sitter det kontrollpunkter du har i uppdrag att ta dig till så snabbt som möjligt. Vid kontrollpunkterna sitter en stämpelmaskin du använder för att visa att du varit där.

Orientering finns i flera typer. Du som är nybörjare kan få hjälp av Svenska Orienteringsförbundet med hur du kommer igång.

Den vanligaste typen är orienteringslöpning. Det innebär helt enkelt att du tar dig runt till fots. Orienteringslöpningen kan dock även variera beroende på var aktiviteten sker. Antal kontroller och banans längd är också saker som kan variera. Aktiviteten går dessutom att utföra både på dagen och natten. På nätterna är det dock viktigt att alla deltagare har någon typ av nattlampa med sig.

Det är en sport/aktivitet som både är bra för hälsan och är rolig.

För orientering är det även vanligt att den kombineras med andra typer av sporter. Istället för att ta dig runt till fots kan du cykla, köra cross eller andra fordon. Orientering används även inom rallysporter där föraren måste hitta rätt väg genom kartläsning.