AktiviteterAktiviteter

Platser att besökaPlatser att besöka

Friluftslivet erbjuder något för alla

Friluftslivet är något som är tillgängligt för alla olika personer. Det finns idag en rad med aktiviteter som du antingen kan genomföra själv eller som anordnas av organisationer. Det spelar ingen roll vilka intressen du har, eller om du har en begränsad rörelseförmåga, det finns saker som passar dig. Din ålder bör heller inte påverka dina möjligheter att bege dig ut i naturen.

Bra för hälsan

En anledning till vad som fått friluftslivet att växa till vad det är idag, jämfört med förr i tiden, är alla dess hälsofördelar. Att bege sig ut i naturen har, genom forskning, visat flera positiva effekter. Den friska luften hjälper kroppen bilda vita blodkroppar, vilket stärker immunförsvaret, som sedan motverkar eventuella infektioner. En annan positiv effekt är att du kommer bort från stadsmiljön som ofta är förorenad, vilket kan minska riskerna för diabetes, depression, cancer och mer.

Enligt vissa studier kan träd hjälpa till att minska både produktionen av de stressrelaterade hormonerna vi har och sänka blodtrycket. Det kan leda till att eventuella negativa känslor dämpas vilket motverkar depressionen många lider av. En annan positiv effekt du kan uppleva genom att bege dig ut i naturen är avslappning. Hjärnan har lättare att vila när du omger dig av naturens lugn. Genom att börja med aktiviteter som tar dig ut i naturen kan du lättare återhämta dig när du börjar känna dig ofokuserad eller stressad.

Friluftsliv och äldre

Äldre personer är, statistiskt sett, mycket mer aktiva i friluftslivet jämfört med andra åldersgrupper. En av anledning till detta tros vara att pensionärerna har lite mer tid över för att bege sig ut i naturen. Alla andra har ofta skola och/eller jobb, vilket tar all deras energi. De äldre har däremot inte samma krav och tider de måste passa, vilket ger dem tid över till att gå regelbundna promenader och liknande. Självklart finns det de äldre personer som inte klarar av naturvistelser på grund av sin fysiska hälsa. Samhället har då ett ansvar till att möjliggöra och anpassa aktiviteter som även riktar sig till dessa personer. Idag finns det organisationer som anordnar aktiviteter som riktar sig till just äldre.

Friluftsliv för yngre

För barn och unga finns det flera föreningar som har anordnat aktiviteter i naturen för unga. Vissa skolor baserar dessutom sitt lärande på just utomhuspedagogik. Studier har visat att, förutom förbättrad hälsa, förbättras även barnens koncentrationsförmåga när de har en möjlighet att vara ute i naturen. Det leder till att de har lättare att lära sig. Att vistas i naturen leder även till att barnen är mindre rastlösa och förstärker deras immunförsvar. Med lektioner utomhus främjas även barnens utveckling, det stimulerar hjärnan och skapar intresse.

Funktionshindrade och friluftsliv

”Skogstur” är en förening som riktar sig till funktionshindrade personer. Denna förening anordnar aktiviteter som hjälper personerna att ta sig ut i naturen. Det är ett koncept som verkligen blivit succé. Föreningen befinner sig i Stockholms län, men förhoppningsvis kommer konceptet sprida sig till fler delar av landet.

Friluftslivets historia

Förr i tiden var det överklassen som sysslade med aktiviteter i naturen. Det var inte något som alla människor hade rätt till. Det väcktes dock ett intresse så småningom hos resten av folket. Friluftslivet tog inte verklig fart förrän vissa naturvårdsområden inrättades på 1980-talet.

Friluftsfrämjandet bildades redan på slutet av 1800-talet, det gick då under namnet ”Föreningen för skidlöpningens främjande i Sverige”. Människor började arbeta mer och mer i takt med industrisamhällets framväxt, vilket ledde till ett lidande av folkhälsan. Friluftsfrämjandet hade då i uppgift att få folket till att röra på sig mer och gärna genom att bege sig ut i naturen.

En aktivitet som var den centrala delen till att få folket mer aktiva var skidåkningen. I fjällen anordnades en rad med turer där de yngre arbetarna sökte harmoni och styrka. Den fysiska ansträngningen och friska luften främjade arbetsprestationen och hade en riktigt positiv verkan på arbetarnas hälsa.

”Operation vildmark” grundades på 1950-talet och det var vad som kom till att verkligen revolutionera det svenska friluftslivet. Dess syfte var att hjälpa de utsatta ungdomarna i Stockholm genom att flytta deras fokus till hälsosamma aktiviteter i naturen från kriminalitet. Detta är något friluftsfrämjandet än idag arbetar med.

Friluftsskolor

År 1957 bildades en friluftsskola som riktade sig till barnen av Friluftsfrämjandet, med namnet ”Skogsmulle”. Idén med skolan var att barnen skulle få lära sig hur de lever i samspel med naturen och använda sig av alla dess tillgångar. Skolans attribut blev vildmarkskunskap som anpassades för barn. Det blev ett väldigt framgångsrikt koncept som även spred sig till Finland, Tyskland och Japan.

År 1983 bildades ”I ur och skur”, en förskola vars syfte var att barnen hade lov att röra på sig, bli smutsiga samtidigt som de inspirerades av naturen. Det var en viktig punkt i det svenska friluftslivet. Grundtanken banade väg för andra naturförskolor runt om i Sverige och i andra delar av världen.

Hälsofördelarna som kommer med friluftslivet var kända redan innan det hade etablerats i dagens stora skala. Genom att utföra aktiviteter och röra sig i naturen var ett bra sätt att säkra de yngres arbetsprestation och hälsa. Att behålla friluftslivet är dock idag ännu viktigare på grund av urbaniseringen som ofta hotar natur- och skogsområden. Som tur är finns det idag lagar som skyddar de allra viktigaste områdena.

Glamping

Glamping är två ord som slagits ihop – glamour och camping. Det innebär enkelt förklarat att campingen ska vara mer bekväm än den traditionella campingen. Strunta i de hårda liggunderlagen, de kalla sovsäckarna och skaffa istället den bästa utrustningen du kan hitta. Det finns ett bra utbud med bekväma campingsängar, stolar och stora, lyxiga tält. Oroar du dig för att det kommer bli dyrt kan du leta efter begagnad utrustning som fortfarande fungerar som den ska.

Vill du däremot satsa på att skaffa en husbil istället för ett lyxigt tält kan du alltid låna pengar ifall det är någonting du verkligen önskar äga. Med husbil slipper du dessutom köpa lika många produkter eftersom de vanligtvis redan innehåller sittplatser, sovplatser och mer. Campinglivet kommer genast bli mer bekvämt och även mobilt på samma gång. Du behöver inte packa ihop alla saker när du vill byta campingplats.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer populärt att åka på glamping istället för en vanlig camping. Framförallt med husbil. Vill du börja med ett riktigt projekt kan du dessutom köpa en transportbil och bygga om den. På så sätt kan du skapa ett unikt husbilsliknande fordon efter dina egna önskemål och behov.

Skillnaden mellan camping och glamping

Lyxen och bekvämligheten är de största skillnaderna mellan camping och glamping. Oavsett vilken form av camping du väljer innebär båda formerna att skapa en träff mellan natur och människa. Friluftsaktiviteten glamping bör därför inte minska den positiva effekten du får av naturen trots att du vill vara mer bekväm. Därför är det viktigt att du inte endast håller dig i tältet eller husbilen utan även beger dig ut och undersöker naturen runt omkring dig.

Aktiviteter nära hemmet

Alla som är intresserade av friluftslivet behöver inte resa till speciella platser eller ta kontakt med organisationer som anordnar aktiviteter. Det finns faktiskt en hel del du kan göra i närheten av ditt hem. Så länge du går ut en liten stund då och då kommer du upptäcka att du mår mycket bättre. Du känner antagligen till uttrycket ”gå ut och ta frisk luft”. Det anses vara en riktig huskur som kan bota trötthet, huvudvärk och illamående.

En trevlig aktivitet du kan göra är att börja med projekt ute i trädgården. Varför inte plantera fina blommor eller odla frukter och grönsaker? Det finns flera saker du kan göra om du har en trädgård utanför ditt hem.

Besök skogen i närheten

Sverige har flera skogar i stort sett överallt. Det gör det möjligt för dig att hitta en i närheten av ditt hem. Du kan snabbt och lätt ta på dig bekväma kläder och bege dig ut på en trevlig skogspromenad. En trevlig aktivitet du kan göra är att plocka bär som du sedan kan omvandla till saft, sylt eller endast äta som de är. Du behöver inte leta efter den bästa skogen som finns utan kan nöja dig med den i närheten.

Orientering

En rolig friluftsaktivitet är orientering. Den går ut på att du, med hjälp av kompass och orienteringskarta, ska ta dig fram på okänd mark. Längs sträckan sitter det kontrollpunkter du har i uppdrag att ta dig till så snabbt som möjligt. Vid kontrollpunkterna sitter en stämpelmaskin du använder för att visa att du varit där.

Orientering finns i flera typer. Du som är nybörjare kan få hjälp av Svenska Orienteringsförbundet med hur du kommer igång.

Den vanligaste typen är orienteringslöpning. Det innebär helt enkelt att du tar dig runt till fots. Orienteringslöpningen kan dock även variera beroende på var aktiviteten sker. Antal kontroller och banans längd är också saker som kan variera. Aktiviteten går dessutom att utföra både på dagen och natten. På nätterna är det dock viktigt att alla deltagare har någon typ av nattlampa med sig.

Det är en sport/aktivitet som både är bra för hälsan och är rolig.

För orientering är det även vanligt att den kombineras med andra typer av sporter. Istället för att ta dig runt till fots kan du cykla, köra cross eller andra fordon. Orientering används även inom rallysporter där föraren måste hitta rätt väg genom kartläsning.

Vackraste platserna i Sverige

Sverige är ett avlångt land som har en hel del att bjuda på. Tyvärr känner de flesta inte till alla fantastiska områden de har missat. Landet har mängder av bildsköna områden och en väldigt varierande natur. Här kommer några av de vackraste platserna i landet som du bör besöka minst en gång:

Stockholms skärgård

En av de allra vackraste platserna i vårt land är skärgården i Stockholm. Här kan du njuta av släta klippor, vindpiskade kobbar och trevliga badplatser. Skärgården i Stockholm är den allra största i Sverige samt näst största i Östersjön.

Visby

Alla som är intresserade av historia bör besöka Gotland, och framförallt Visby. Det är en av de vackraste städerna i Sverige och en av de allra bäst bevarade medeltida städerna. Det finns kyrkoruiner, vackra stadsmurar och atmosfären är helt fantastisk.

Vattenfall i Åre

I västra Jämtland ligger Åre kommun. Det är en plats där det erbjuds ett fantastiskt friluftsliv. Det finns en rad med aktiviteter du kan göra och flera otroliga platser du måste besöka. En av platserna är vattenfallet Tännforsen. Det är det största i Sverige, med en lodrät fallhöjd på hela 32 meter och en total fallhöjd på 38.

Finaste nationalparkerna

Sverige har en rad med vackra nationalparker runt om i landet. Två av de vackraste är Abisko nationalpark och Sarek nationalpark. Sarek finner du i den nordvästra delen av Lappland. Nationalparken bjuder på smala dalar, glaciärer, bergmassiv, forsar. Parken har sex av landets allra högsta berg.

Abisko har också flera fantastiska platser. Dock är denna park mer känd för den rika fjällfloran. Du kan bland annat stöta på en av de mest sällsynta orkidéerna landet har.

Nationalparker

Precis som naturreservat, är nationalparken ett sätt att skydda speciella naturområden. Skillnaden mellan naturreservat och nationalpark är att parkerna alltid ägs av staten och har strängare skydd. Nationalparker har även en mycket närmare koppling till det så kallade svenska kultur- och naturarvet. På grund av detta kan vi säga att en nationalpark finns till för att bevara de särskilda och unika natursköna miljöerna.

Det sägs att vårt land utgörs av olika landskapstyper. Dessa områden anses vara typiska för den svenska naturen och skyddas med hjälp av naturreservat och nationalparker. En stor del av alla parker finns tillgängliga för alla som är intresserade av friluftsliv. De har flera populära områden som bjuder på bland annat fantastiska utsikter. Du som vill besöka dessa bör dock lära dig vilka regler som gäller.

Sverige har cirka 30 nationalparker, men det finns pågående projekt som innebär att de befintliga ska utvidgas och nya ska skapas. De tillgängliga nationalparkerna är utspridda i hela landet, vilket innebär att de flesta kan hitta en relativt nära sig oavsett var de bor. Grottor, blomstrande ängsmarker och djupa urskogar är exempel på vad du kan stöta på i nationalparkerna.

Du som har frågor om vår hemsida är välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret.

enbraaffar.se – Friluftsliv i Sverige – aktiviteter och fina platserenbraaffar.se – Friluftsliv i Sverige – aktiviteter och fina platser