Ibland kan det kännas för stressigt eller svårt att ha en aktiv och hälsosam livsstil. Du är långt ifrån ensam om detta med tanke på att bara var tredje person är tillräckligt fysiskt aktiv, det vill säga att de uppnår Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att vara fysiskt aktiv 60 minuter om dagen. Dock behöver du inte nödvändigtvis träna på gymmet eller springa långa sträckor på motionsspåret för att uppnå rekommendationen. Ett alternativ är istället att överväga friluftsliv.

Ett aktivt friluftsliv ska inte underskattas då det är både roligt och bra för hälsan. Att spendera tid utomhus fungerar i praktiken som en medicin utan biverkningar eftersom det kan sänka stressen, blodtrycket och pulsen.

Topp 5 fördelar med ett aktivt friluftsliv

Det går inte nog understryka vikten av att vara utomhus regelbundet och börja med ett aktivt friluftsliv, så därför sammanfattas de främsta fördelarna här med att komma igång:

  • Fritt från föroreningar – Skogen har vanligtvis mindre föroreningar än städer och ger dig tillgång till både frisk luft och D-vitamin från solen.
  • Möjlighet att prova på många aktiviteter – I friluftslivet finns det massor av aktiviteter att prova på som cykling, vandring, skidåkning och bergsklättring, bara för att nämna några.
  • Socialt – Friluftslivet passar bra att utöva tillsammans med familj och vänner. Även många situationer kan att uppstå där du kan interagera och umgås med nya människor.
  • Avkopplande – Studier efter studier pekar på att naturen har en lugnande effekt på människor.
  • Meningsfullt – Många som vistas i naturen känner att de kan samla sina tankar och hitta en större mening med livet.

Ovanstående fördelar kan tyvärr vara svåra att dra nytta av om du har ekonomiska bekymmer och höga elräkningar. Om du bor i villa kan elräkningen bli särskilt hög och det leder i sin tur till ångest och depression. Den goda nyheten är att du på mindre än åtta minuter kan sänka din elkostnad med flera tusen kronor per år! Över 1 000 000 hushåll i Sverige har genom Elskling fått hjälp att jämföra elpriser och byta till ett fördelaktigare elavtal. Bli en av dem och gör samma sak. Du anger bara ditt postnummer och går vidare för att fylla i boendetyp, årsförbrukning och elavtal.