Att ägna sig åt natursporter kan vara extremsporter eller av lugnare sort. Natursporter är en del av ett aktivt friluftsliv där man i vissa sporter behöver utrustning och rätt klädsel. Med rätt förberedelser och i vissa fall även säkerhetsutrustning, blir en natursport en härlig del av friluftslivet!

Hjälp mot ilande tänder innan extremsporter

Det finns en mängd natursporter som klassas mer som extremsport inom friluftsliv och ett bra exempel är fallskärmshoppning! Vill man först pröva på fallskärm, kan man testa ett tandemhopp där man sitter ihop med en van instruktör. Att ägna sig åt fallskärmshoppning där man hoppar själv, kräver både utbildning, förberedelser och säkerhetsutrustning. Det är extremt viktigt att skärmen är vikt rätt och sedan ska man ha skyddsoverall då det kan vara mycket kallare ju högre upp man kommer. En spännande forskning visar att man kan bli en bättre chef med ett fallskärmshopp då upplevelsen förhöjer den egna tilltron till jaget. Något som kan vara mycket störande om man ska hoppa fallskärm eller ägna sig åt annan extremsport, är att ha ilningar i tänderna! Då kan man få tag på riktigt bra tandkräm mot ilningar i tänderna för att kunna njuta av extremsporter inom friluftsliv! Tack vare en revolutionerande tandkräm mot ilningar, kan även karies förbyggas och tänderna får en starkare emalj.

Klättring och dess positiva egenskaper

Naturen har mycket att bjuda på när det kommer till friluftsliv! Man kan vandra, åka skidor eller ägna sig åt bergsklättring. Att ägna sig åt bergsklättring har många fördelar för den fysiska kroppen, men även själen och det inre måendet. De fysiska fördelarna är att bergsklättring tränar verkligen hela kroppen som ben, armar, mage, rygg, fingrar och händer! Man får en multidimensionell fysisk träning, förbättrad balans tillsammans med frisk luft och en fantastiskt utsikt! Bergsklättring innebär att man också stärker den mentala styrkan genom att man måste koncentrera sig och fokusera. Bergsklättring kan tack vare den fokus som krävs, göra att man blir ett bättre problemlösare och beslutsfattare.

En annan typ av extremsport inom friluftslivet är en spännande form av glidflygning från höga höjder som kallas BASE-jumping eller BASE-hoppning. Denna utomhussport räknas som en av väldens farligaste men är man väl utbildad och förberedd, blir det en oförglömlig upplevelse inom området av ett mer extremt friluftsliv. En BASE-hoppning kräver förutom en ordentlig utbildning, en så kallad wingsuit och en fallskärm samt hjälm och skyddsglasögon. En wingsuit är en uppfinning som utvecklades i slutet av 1990-talet och består av en overall som har ihopsittande tyg mellan armar och ben. På så sätt kan man glidflyga från hög höjd och för att sedan mot slutet veckla ut fallskärmen. Med BASE-hoppning kan man komma upp i hissnande hastigheter som hela 140 kilometer i timmen! Vilken typ av friluftsliv inom natur- och extremsporter man än väljer, får man en allsidig fysisk träning, frisk luft och ett bättre mentalt mående.