En bra ryggsäck, fotvänliga kängor och vädertåliga kläder är alla en del av grundutrustningen för dig som gillar friluftsliv. Utan dem kommer du inte särskilt långt, oavsett om du ska vandra, campa, fiska eller plocka svamp. Det handlar inte enbart om komfort utan är också en ren överlevnadsfråga.

Till denna basutrustning kommer det ett antal hjälpmedel, redskap och prylar som underlättar din vistelse ute i det fria. Exakt vad dessa saker är beror på dig själv och vilka aktiviteter du planerar att hålla på med, men faktum är att din expedition kan bli både tryggare och roligare med rätt prylar. Du kan hitta mycket hos https://estore.nu/sv/ som kommer göra nästa tur genom hav, land och mark bättre än någonsin.

Tänk på säkerheten

Oavsett om du ska vara ute länge eller bara för dagen är det alltid smart att ta med mobilen och ett första hjälpen-kit. En olycka händer så lätt och därför är det bäst att vara väl förberedd. Ta gärna med en laddad powerbank, helst en som går att ladda med solceller om du ska vara borta i flera dagar. Vill du kombinera nytta med nöje finns det även powerbanks som fungerar som högtalare och lykta, vilket kan bli en perfekt gadget att ta med på campingturen. Är ni ett helt gäng som ska ge er ut kan det vara klokt att ta med walkie talkies för att hela tiden kunna kommunicera med varandra. För dig som är nybörjare är det också smart att lära dig vissa grundkunskaper i överlevnad, vilka kan komma att bli ovärderliga även i andra sammanhang.

När det börjar kurra i magen måste du kunna äta och dricka ordentligt. Här behöver du dels bra vattenbehållare, dels ett stormkök och ett kastrullset. För att måltiderna ska bli behagliga i den svenska naturen behöver du också bra skydd mot myggor och du kan bland annat skaffa armband med citronella, mygglampor och hängmattor med myggnät. Med en bra evighetständare har du alltid möjlighet att tända eld, för även om du lärt dig att göra det för hand tar det oändligt mycket längre tid.

Ta med underhållning

Under dina utomhusexpeditioner kommer du få många lugna stunder där du kan njuta av naturen och stjärnhimmelen. Med en bra kikare kan du skåda fåglar och andra djur, och med ett bärbart teleskop kan du klura ut stjärnkonstellationer och följa satelliter. En bra nattkikare kan också komma väl tillhanda, och det finns bra, kompakta modeller som inte tar mycket plats i ryggsäcken. Ta med en vattentålig kortlek för patienser eller spel med sällskapet, eller varför inte en Rubriks kub eller ett klurigt IQ-spel? Med en boll kan du också ha mycket kul, såväl som en liten bluetooth-högtalare som låter dig lyssna på allt från musik och ljudböcker till podcasts och nyheter.

Genom att vara väl förberedd kommer ditt friluftsliv bli säkrare, enklare och roligare. Du kan njuta av naturen till fullo och skapa minnen för livet. Gör gärna en lista för att se vad du kan komma att behöva och ge dig sedan ut på nya äventyr.