Friluftsliv blir aldrig riktigt bra om man inte kan hålla sig varm. Att ge sig ut i skog och mark och bli kall är något av det värsta som kan hända, och har du väl kylts ner är det svårt att få upp värmen igen. Så vad ska du tänka på när det kommer till att hålla värmen?

Varm och torr ger bästa vandringen

Är du endast ute under dagtid är det bara kläder och skor du behöver se över, så att du inte ska bli kall. Även vädret blir avgörande för hur du ska klä dig och i vilken terräng du ska röra dig. Oavsett väder och temperaturer är det bra att tänka lager på lager, även när det är varmt. Det är alltid bättre att kunna ta av sig ett lager eller två om du känner dig för varm, än att bli kall och inte ha något extra att klä på dig. Är det redan kallt ute behöver du ett bra underställ som andas och transporterar svett, så att inte svetten stannar kvar på din hud och kyler ner dig. En jacka som är vindtät och eventuellt också vattenavstötande är bra att investera i, du kan även se över om du behöver en fodrad variant. Se till att packa ner extrakläder om du trots allt skulle bli blöt.

En annan viktig detalj är att ta med dig sittunderlag för att komma ifrån markkylan, och ett bra liggunderlag för övernattning om du ska tälta. Marken är alltid kallare än man tror, och ska du vandra flera dagar är ett bra tält, liggunderlag och sovsäck av största vikt. Det finns en mängd olika varianter att välja mellan och många som både är lättviktiga och enkla att packa med sig. En god planering och packning gör att du kommer kunna få en fantastisk vandring, full av upplevelser som ger minnen för livet. Att hålla dig varm och torr är en förutsättning för att din vandring ska gå bra, så se till att du har med dig allt du behöver plus extra ombyten om olyckan skulle vara framme. Är du hundägare kan ditt äventyr bli ännu mer magiskt om hunden följer med dig, och den kan också hjälpa till att värma tältet lite under kalla nätter.