Att ägna sig åt friluftsliv ska kunna fungera för alla, även om man har funktionshinder. I Sverige har man bra resurser och många föreningar som man kan vara med i och få hjälp i olika aktiviteter. Friluftsliv är något alla behöver oavsett fysiska eller psykiska hinder, ålder eller kön.

Friluftsfrämjandet – en bro till nya möjligheter

Att vara ute i naturen är bra av många skäl och friluftsliv erbjuder något för alla i vårt samhälle. Genom Friluftsfrämjandets organisation kan man som handikappad få stor hjälp då de har ett stort kontaktnät till föreningar och andra värdefulla kontakter. Då inget är omöjligt enligt Friluftsfrämjandet, ska man inte se hinder utan snarare möjligheter. Genom Friluftsfrämjandet kan man få värdefulla upplevelser som handikappad med till exempel havskajak, ridning, skogspromenad, geocaching (modern orientering med GPS), vara med i projekt som Projekt SkiCamp, eller Skogsmulle för den lite yngre skaran. I alla aktiviteter får man, om man vill, en ledsagare och alla aktiviteter är specialanpassade för olika behov. Inget är omöjligt och vill man till exempel öppna ett företag som sponsrar handikappade, eller av annan orsak, kan man behöva ta ett lån och få hjälp med fakturor. Då kan Fakturino erbjuda fördelaktiga lån, samt hjälpa till med leasing eller fakturor.

Naturen påverkar vår hälsa

Oavsett om man är handikappad eller inte, är naturen en plats som vi alla kommer ifrån sedan tidernas begynnelse. Det är lätt att glömma bort hur viktigt det är i dagens stadssamhällen, att besöka naturen då och då. Naturen ger oss lugn och ro och har mer lugnande ljud som fågelkvitter, porlande vatten från åar och bäckar, havets lugnande brus samt vinden i träden. I naturen möts man inte av konstgjorda, mekaniska ljud som stressar själen och man får mycket mer frisk luft. Ett träd tar upp koldioxid och producerar syre och sitter man i skogen får man både ren luft och en riktigt rofyllt upplevelse!