Svenskarna är ett av de mest friluftsälskande folken i världen. Det är inte att undra på med den fantastiska natur och rika utbud som landet erbjuder. Att ge sig ut i skogen eller på en kajaktur är nästan en självklar livsstil för många, och på söndagar fullkomligen kryllar det av pigga promenerande överallt.

För att få ut så mycket som möjligt av de olika aktiviteterna är det viktigt att klä sig rätt för varje tillfälle. Det kan handla om att bevara värme eller att kunna kylas ner, eller att skydda ben och armar från grenar och taggigt buskage. Hos Garphyttan hittar du allt du behöver i klädväg för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av dina friluftsaktiviteter. Dessutom finns det många snygga plagg som även kan användas i andra sammanhang.

Kläder med funktion och kvalitet

Till skillnad från dina övriga kläder är friluftskläder specifikt utformade för att både underlätta aktiviteten och att skydda din kropp. Det finns många olika textiler och material och de är alla olika lämpade för saker som hetta och kyla. Ett klassiskt exempel är flanellskjortan som på engelska också kallas ”lumberjack shirt”, det vill säga skogshuggarskjorta. Anledningen till att just den här typen av skjorta blev så populär bland män som arbetade tungt ute i naturen var att den är tillverkad av ett material som värmer men samtidigt andas och är tillräckligt mjuk för att tillåta fria rörelser. Rutorna på skjortan gör att den tål lite fläckar och själva designen är snygg i sig, vilket gör att den idag används av snickare såväl som musikartister.

På liknande vis uppstod t-shirten som ett militärplagg för amerikanska soldater att ha på sig under uniformen. Snart blev plagget uppskattat även utanför armén tack vare dess flexibilitet och bekvämlighet, och idag är det ett måste i alla garderober. För dig som ska syssla mycket med utomhusaktiviteter är det alltid smart att klä dig enligt lager på lager-principen och här är en t-shirt ett fantastiskt grundplagg.

Bra att tänka på vid val av friluftskläder

Du bör alltid välja kläder som passar särskilt bra för den aktivitet du vill syssla med. Om du till exempel hade tänkt anstränga dig fysiskt, till exempel löpträna eller bestiga berg, behöver du kläder som snabbt avdunstar svett och sitter nära kroppen för total rörelsefrihet. Ska du ut på en lång vandring behöver du ta med dig en hel del utrustning, och då är många fickor särskilt uppskattade men också skor som är snälla mot fötterna och lederna. Även vädret spelar stor roll, och i det svenska klimatet kan det slå om ganska snabbt. Ska du ut och campa bör du därför alltid ha bra, vattenavstötande plagg med dig och alltid ha tillgång till ett torrt ombyte. Med ett par zip-off-byxor är du beredd för alla väderomslag då du enkelt kan förvandla dem till ett par shorts. En fleecejacka är också praktiskt att ha då den kan användas som den är eller som ett mellanlager till ett ytterplagg om det börjar bli kallt.

Genom att välja kvalitativa och versatila plagg är du väl utrustad för alla typer av aktiviteter. Du kan fokusera på ditt härliga friluftsliv och får ut så mycket som möjligt av varje upplevelse.