Att ägna sig åt friluftsliv är både hälsosamt och bra för kropp och själ. Att ägna sig åt friluftsliv behöver heller inte kosta något då naturen är fri för alla att besöka. Det man kan behöva är bra skor, viss utrustning och sedan är det bara att bege sig ut!

Friluftsaktiviteter och utrustning på sommaren

Naturen har mycket att bjuda på oberoende av årstid. På sommaren kan man fjällvandra, cykla på härliga cykelleder, campa, fiska, jaga eller tälta. På vintrarna kan man åka skidor, köra snöskoter, åka hundspann uppe i norr, eller ha en mysig picknick under norrskenets magiska ljus.

Att vandra är något som är mycket populärt inom friluftsliv och när man ska vandra är det viktigt med bra och bekväma skor anpassade för vandring. Man ska även tänka på att att ha kläder som tål regn och blåst. På sommaren är det fantastiskt mysigt att tälta. Det finns bra och lätta tält att köpa idag som inte väger så mycket. När man tältar på sin vandring och slår läger, ska man inte vara rädd för vind. Vind är bra på att hålla borta fukt och oönskade mygg. När man knyter tältlinor ska man inte göra krångliga knutar, särskilt inte när det är kallt. Avancerade knutar kan nämligen vara svåra att öppna med kalla händer. Tycker man om att klättra, lämpar sig klättring bäst på sommaren. Då ska man se till att ha rejäla, stabila klätterskor och bekväma kläder. Övrig utrustning kan vara selar, säkring, firning, rep, kabiner, kritpåsar, kritor och hjälmar. En del friluftsaktiviteter kostar lite mer och då kan det vara skönt att ha pengar så det räcker. Om man till exempel har bestämt sig för att sälja sin bil, kan man få en professionell bilvärdering och kan få en hel del pengar tillbaka! Då kan man unna sig lite extra inför vandringen, klättringen eller någon annan spännande friluftsaktivitet!

Vinteraktiviteter i naturen

Ska man åka skidor eller snöskoter, ska man åka till de svenska fjällen högre uppåt norr! Några varmt rekommenderade skidorter att besöka är Tänndalen, Härjedalen eller Lapplandsområdet. Åker man skidor behöver man ett par bra skidor, pjäxor och skidkläder. Fördelen med skidorter är att om man inte har egen utrustning med sig, kan man hyra den på plats. En annan populär fritidsaktivitet på vintern är skotersafari där man stannar och har picknick och ser på magiskt norrsken. Några platser där man kan uppleva denna unika safari är bland annat i Jukkasjärvi eller Abisko nationalpark. Uppe i norr kan man även åka ett fartfyllt hundspann genom snötäckta landskap. Många hundspannsturer anordnas i Lappland och även här jagar man norrskenet och tar sig en mysig picknick under vinterhimlen. Friluftsaktiviteter ger frisk luft, bättre hälsa och riktigt fina minnen för livet!