Att leva ditt liv omgärdat av stadens buller, brus och betong riskerar att skapa stress både i kroppen och i sinnet. Många älskar just den här typen av liv, men forskning visar att naturen och skogen har väldigt välgörande effekter på vår hälsa, vilket gör det värt att sätta sig i bilen och ta en välbehövlig promenad i skog och mark med jämna mellanrum.

Återhämtning i skog och mark

Det finns en poäng med att det anläggs parker och andra grönområden inne i städer, och en av de viktigaste är den lugnande och positiva effekt det har på vår hälsa och vårt mående. Att vara stadsplanerare har sina utmaningar, bland annat för att alla inte kommer ut i naturen så mycket som de skulle behöva. Att spendera all tid inne i städer gör också att vi utsätts för mer avgaser och andra föroreningar, vi stressar mer och känner mer prestationsångest. Försök därför göra det till en vana att varje helg, eller i alla fall ett par gånger i månaden, ta bilen och köra ut till ett vackert naturområde där du kan andas ut, koppla av och låta kropp och sinne återhämta sig en stund. I sådana här fall kan det underlätta att ha bil, kanske en BMW från holmgrensbil.se, då det sparar tid och blir lättare för dig som stadsmänniska att faktiskt ta dig ut i naturen. En park inne i stan kan också hjälpa, men det går ändå inte upp mot att faktiskt promenera i skogen; känna dofterna, höra fåglarna och känna mjuk mylla under fötterna. Det är en speciell upplevelse, och gör du det till en vana att ta lugna, medvetna promenader i skogen kommer du snart känna hur kropp och sinne börjar slappna av.

Bilen underlättar friluftslivet

Att börja ta hand om dig i form av att komma ut i naturen kan vara ett första steg mot att bli mer intresserad av friluftsliv. Även här kommer bilen bli viktig, om du vill ta dig till områden som ligger längre bort från där du bor. Däremot väljer fler och fler svenskar idag miljövänligare bilar, och det sätts upp fler och fler laddstationer för att underlätta körandet för dem som har elbilar eller hybridbilar. När du börjar upptäcka naturen och hur bra den kan få dig att må, är det lätt att vilja utveckla intresset och känslan, och inte mycket går upp mot en härlig lång vandringstur, kanske även med en övernattning eller två. Så när du känner att stadslivet börjar tära på dig – vänd dig till naturen och skogen innan du ber om mediciner, då skogens välgörande effekter faktiskt kan liknas vid antidepressiva mediciner. Värt att tänka på, inte sant?